Kroppsscanning
Kroppsscanning

Kroppsscanning

(10-30 minuter )

 

Ligg ner

Lägg dig bekvämt på rygg. Slut ögonen mjukt. Följa dina andetag utan att göra något med dem. Bara uppmärksamma andningen. Känn andningen nere i buken när luften rör sig in och ut. Uppmärksamma också vad du känner i din kropp när du ligger ner. Kan du känna beröringen mellan din kropp och underlaget?

 

Intention

Bestäm dig för avsikten med denna liggande meditation. Meningen är att du skall vara så vaken och uppmärksam som möjligt. Men om du är trött är det lätt att falla i sömn. Känn efter hur trött du är. Om du tror risken är stor att falla i sömn bestäm dig för om det är okey att somna. Eller om du skall försöka behålla ögonen öppna och vara så vaken och alert du kan under hela övningen.

 

Vänster fot

Flytta nu dina tankar ner till vänster fot och tårna. Samla tankarna till vänster stortå. Kan du känna något därnere – stickningar, om det är varmt eller kallt, domningar eller något annat. Kanske du inte känner något särskilt. Det är också okey! Gå vidare till vänster lilltå och tårna emellan. Fortsätt med undersidan av vänster fot, fotsulan, hälen, hålfoten och vidare till vristen, översidan av foten, benen inne i foten och lederna. Vad känner du där?

 

Andas in och ut luften

Föreställ dig hur du andas in luft genom näsborrarna och ner till lungorna. Hur sedan luften går hela vägen genom vänster ben och ner till tårna på vänster fot. Under utandningen tänker du dig att luften färdas tillbaka upp från tårna och foten, upp genom benet och ut genom näsan. Ta sedan ett djupt medvetet andetag och andas in luft in i hela vänster fot och håll andan. Vid utandningen släpper du tankarna på vänster fot och flyttar uppmärksamheten till vaden, skenbenet, knäet och vänster lår.

 

Fortsätt scanna kroppen

Fortsätt att genomlysa din kropp, dröj en stund vid varje liten del av kroppen. Fortsätt med höger fot och ben. Vidare med bäckenet, ljumskarna, könsorganen, skinkorna, höfterna, ryggen, magen, bröstkorgen. Fokusera på bägge händerna, fingrarna, handflatorna och översidorna. Fortsätt med armarna, halsen och vidare med ansiktet, käken, munnen, läpparna, näsan, kinderna, öronen, pannan och ögonen. Andas in och ut luft genom de olika kroppsdelarna. Se om du lägger märke till något särskilt, en spänning eller någon annan intensiv förnimmelse. Om tankar stör din uppmärksamhet är det fullt normalt. Det är så vårt sinne fungerar. Bara notera dina tankar och för sedan tillbaka uppmärksamheten till den del av kroppen som du försöker fokusera på.

 

Avsluta med helheten

Avsluta med känslan av kroppen som en helhet och hur du andas in och ut  genom huden i hela din kropp.

 

Modifierad instruktion efter Williams, Teasdale, Segal och Kabat-Zinn (Mindfulness 2008)Copyright by mindfulnessyogaletgo ©2011

 

Leif Engström, tel 0702 – 18 50 40

www.mindfulnessyogaletgo.se

leif.flojt@gmail.com

Senaste kommentarer

04.10 | 12:25

Hej Rose-Marie!
För närvarande håller jag kurs uppe i Trollhättan för personalen på sjukhuset. I Kungsbacka planeras en ny kurs men datum är ännu ej bestämt.

04.10 | 12:11

Hej!
Vad kostar det att delta i denna kurs samt vart och när hålls den?
Med vänlig hälsning

01.06 | 16:34

Hej Maria!
Fridhem ligger i Svalöv. Länken till kursen är: http://fridhem.fhsk.se/sommarkurser/kurser#447
Många hälsningar,
Leif

30.05 | 08:39

Vad är priset och hur anmäler man sig? Och var ligger Fridhem?