Sommarkurs 2021 Fridhems folkhögskola

Sommarkurs på Fridhems folkhögskola

Dans, yoga och mindfulness

Kursen gick 2-6 augusti 2021, fullbokat! 

Med dans och rörelse utvecklar du kroppens förmåga till uttryck. Genom vägledda dansövningar och improvisation lockas din fantasi och lekfullhet fram. Kommunikation och samspel genom rörelse skapar upplevelse av gemenskap. Samtidigt stärks ditt personliga uttryck.

Kursens dansdel utgår från konstformen och tekniken Hilal Dance. Teknikträning ges i grundning, centrering och integrering. Vi stärker kroppens hållning och linjering, och utvecklar dess rytm och flöde. Vi jobbar med avslappning/aktivering, hastighet/stillhet, kraftfullhet/mjukhet för att skapa dynamik, balans och flöde. Du utvecklar en medvetenhet om dina kroppsliga möjligheter. Med fokus på andning och genom repetition blir rörelsetekniken en naturlig del av dansen.

Träningen i yoga bygger på de klassiska yogapositionerna, som knyts samman till rörelsesekvenser. I träningen blir du uppmuntrad att lekfullt utforska din kropps möjligheter, att bli medveten om din kroppshållning och hur du rör dig. Den klassiska musiken ger en vacker inramning! Övningar i andningskontroll och meditation förstärker ytterligare din upplevelse av kroppen som en helhet. 

Din förmåga att medvetet följa samspelet mellan tankar, känslor och kroppsförnimmelser tränar du genom övningar i uppmärksamhet, mindfulness. En effekt av denna träning är en ökad förmåga att komma till lugn och ro. Genom att du lär dig mer om att följa dina tankar och utforska dina tankemönster, ökar din frihet att välja var du fäster din uppmärksamhet på.

Kursen ger en helhet i dans, yoga och mindfulness. Alla oavsett tidigare erfarenheter är välkomna, men du bör vara förberedd på att både dansen och yogan är fysiskt krävande under kursens alla fem dagar. 

Kursledare är Leif Engström och Martina von Schwerin. 

Leif har efter sin utbildning flerårig erfarenhet av att leda kurser i mindfulness och yoga på arbetsplatser och träningsinstitut. Hans efterfrågade undervisning har vuxit fram under trettiotalet längre kurser han hållit för t ex AstraZeneca, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Arbetsförmedlingen och Friskis och Svettis. Detta är åttonde året han leder sommarkurs i kombination med dans på Fridhem.

Martina driver dansskolan World Dance Company i Göteborg. Hon är den ena av Sveriges två utbildade lärare i Hilal Dance, en konstform och teknik med österländsk holistisk rörelsefilosofi. Hon har hållit danskurser på Fridhem varje sommar sedan 2003. Förutom lång erfarenhet som pedagog medverkar Martina som konstnärlig ledare eller dansare i svenska och internationella danskompanier. Hon har framträtt på scen i Europa, Egypten, Jordanien, Indien, Kina och Japan. 

Kostnad 5200 kr för kost och logi. 

 

maria 30.05.2016 08:39

Vad är priset och hur anmäler man sig? Och var ligger Fridhem?

Leif Engström 01.06.2016 16:34

Hej Maria!
Fridhem ligger i Svalöv. Länken till kursen är: http://fridhem.fhsk.se/sommarkurser/kurser#447
Många hälsningar,
Leif

,marianne-hiort.af.ornas 27.08.2013 19:12

hej Leif, spännande om yoga. Vi sitter här Gittan och Marianne och beundrar från sjukhuset. Hälsningar

| Svar

Senaste kommentarer

04.10 | 12:25

Hej Rose-Marie!
För närvarande håller jag kurs uppe i Trollhättan för personalen på sjukhuset. I Kungsbacka planeras en ny kurs men datum är ännu ej bestämt.

04.10 | 12:11

Hej!
Vad kostar det att delta i denna kurs samt vart och när hålls den?
Med vänlig hälsning

01.06 | 16:34

Hej Maria!
Fridhem ligger i Svalöv. Länken till kursen är: http://fridhem.fhsk.se/sommarkurser/kurser#447
Många hälsningar,
Leif

30.05 | 08:39

Vad är priset och hur anmäler man sig? Och var ligger Fridhem?